Temel ihtiyaçlar ve istekler farklı hizmetlerin hatta sektörlerin ortaya çıkmasına kaynak olmaktadır. Asistans hizmetleri de yarım yüzyılı aşkın süredir toplumsal yaşantıya katkı sağlayan hizmetleri üreten bir sektör olarak profesyonel yaşantıda dikkat çekmektedir. Bu hizmetler dünyada ilk olarak Fransa’da kullanıma sunulmuş, zaman içinde diğer kıtalara ve dünyanın her bir yerine yayılmıştır. Sunulan hizmetlerin etkinliği ve yaygınlığı toplumların gelişim ve değişimleriyle artan oranda devam etmektedir. Çünkü kişiler ve kurumlar için fayda sağlayan hizmet ve organizasyonlar bu sektör tarafından profesyonelce düzenlenmektedir.

Asistans hizmetleri, ihtiyaç anında, acil olsun veya olmasın, gerek bireylere gerekse kurumlara pek çok fayda sağlamaktadır. Asistans, bireysel müşterilere günlük hayatlarını kolaylaştıran çözümler sunmaktadır. Yolda kalan araç için çekici gönderiminden sağlık problemlerinde ambulans gönderimine, konut ve işyerlerinde 7/24 çilingir gönderiminden hediye çiçek gönderimine, etkinlik organizasyonlarından seyahat destek hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede hizmetler sunar. Bu şekilde kişinin, bireysel olarak çaba sarf etmeksizin güvenilir bir kurumdan kaliteli hizmet alması sağlanmaktadır.

Kurumlar ise, asistans hizmetlerinden farklı gruplarda farklı amaçlar için yararlanabilmektedir. Kurum çalışanları için kuruma bağlılığı arttırmaya yönelik ek faydalar, kurumsal müşteriler ve iş ortakları (acente, bayii ve diğer) için sadakat programları, nihai müşteriler için müşteri memnuniyeti, ek fayda sağlama, tutundurma, satın alma tercihini etkileme, ürün farklılaştırma gibi örnekler verilebilir.

Asistans hizmetleri yoğun olarak sigorta sektöründe kullanılmaktadır. sigorta şirketlerininsatış sonrasında sigortalıları ile iletişim kurduğu, bir diğer ifade ile, onlara ilk dokunduğu nokta; asistans hizmetleridir. Sigortalı, ihtiyaç anında asistans şirketini arayarak çözüm talebinde bulunur. Sigortalıya verilen asistans hizmetinin en hızlı ve doğru biçimde sunulması, hizmeti alan kişinin sigorta şirketini tercih etmesi noktasında çok önemlidir.

Sigorta şirketleri,asistans şirketi tercihinde bulunurken aldıkları asistans hizmetlerinin içeriği kadar, asistans şirketinin kalite ve hizmet sağlama şartlarına da dikkat etmekte ve tercihlerini bu kriterlere göre yapmaktadırlar.