Temel  ihtiyaçlar ve istekler farklı  hizmetlerin hatta sektörlerin ortaya çıkmasına kaynak olmaktadır. Asistans hizmetleri de yaklaşık  yarım yüzyılı aşkın süredir   toplumsal yaşantıya  katkı  sağlayan hizmetler üreten bir sektör olarak profesyonel yaşantıda dikkat çekmektedir. Sunulan hizmetlerin etkinliği  ve yaygınlığı  toplumların gelişim ve değişimleriyle artan oranda  devam etmektedir. Çünkü  kişiler  ve kurumlar için fayda sağlayan hizmet  ve organizasyonlar bu  sektör tarafından profesyonelce düzenlenmektedir.

Asistans hizmetleri, acil olsun veya olmasın ihtiyaç anında kişiye hızla fayda sağlayan çözümlerdir. Asistans çözümleri gerek bireylere gerekse kurumlara pek çok fayda sağlar.

Asistans, bireysel müşterilere günlük hayatlarını kolaylaştıran çözümler sunar. Yolda kalan araç için çekici gönderiminden ihtiyaç anında ambulans gönderimine, konuta 7/24 çilingir gönderiminden  hediye çiçek gönderimine, etkinlik organizasyonlarından, seyahat destek hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede hizmetler sunar. Böylelikle kişinin, bireysel olarak çaba sarf etmeksizin güvenilir bir kurumdan kaliteli hizmet almasını sağlar.

Kurumlar ise asistans hizmetlerinden farklı gruplar için farklı amaçlarla yararlanabilir. Kurum çalışanları için çalışan bağlılığını artırmaya yönelik ek faydalar; kurumsal müşterileri veya acenteler için sadakat programları; nihai  müşteriler için de müşteri memnuniyeti, ek fayda sağlama, tutundurma, satın alma tercihini etkileme, ürün farklılaştırma  gibi örnekler çeşitlendirilebilir.

Diğer yandan, asistans hizmetleri en çok sigorta sektöründe kullanılmaktadır. Sigorta şirketinin satış sonrasında Sigortalıları ile iletişim kurduğu, onlara ilk dokunduğu nokta asistans hizmetleridir. Çünkü sigortalı, ihtiyaç anında hizmet almak için asistans şirketini arayarak hizmet talebinde bulunur.  Gerek sigortalıya verilen hizmet ve hizmet kalitesi gerekse sigortalı ile yapılan görüşme, sigortalının hizmet kalitesi ile ilgili algısını belirler. Bu algı da gerek poliçe yenileme döneminde gerekse farklı sigorta ürünlerinin aynı şirketten alınması konusunda belirleyicidir. Bu nedenle Sigorta şirketleri, asistans şirketi tercihinde bulunurken aldıkları asistans hizmetlerinin içeriğinin yanı sıra, asistans şirketinin kalite ve hizmet sağlama şartlarına da dikkat etmelidir.