Asistans sektörü 1960’lı yıllarda insanların seyahat etme sıklıklarındaki artışla paralel olarak doğan ihtiyaçlarını karşılamak için ortaya çıkmıştır. Seyahat halindeki insanlara yardım kavramı hizmet sağlayıcı firmaların dinamizmi ve profesyonelliği sayesinde çok hızlı başarıya ulaşmıştır. Ulusal ve Uluslararası turizm alanındaki gelişmeler asistans sektöründe de pozitif bir ivme yaratmıştır. O günlerden bu yana asistans firmaları, birçok değişim ve gelişim yaşamış, müşterilerine sunduğu hizmet portföyünü sürekli olarak zenginleştirmiş ve çeşitlendirmişlerdir.

Asistans, destek ihtiyacı içerisinde bulunan müşteriye/hak sahibine gerekli destek hizmetlerini sağlamak için uygun olan tüm kaynakları vakit kaybetmeden harekete geçirerek, müşterinin/hak sahibinin sorununu çözmek olarak tanımlanabilir. Asistans hizmetleri, sözleşme ve poliçelerin şart ve koşullarında bulunan limitler ve tanımlar çerçevesinde sunulur.

Asistans şirketlerinin faaliyetlerinin ortak özelliği, destek ihtiyacı olan müşterilerinin yardım taleplerini alır almaz en uygun hizmeti ulaştırmalarıdır. Şirketler bu hizmetleri kendi kaynakları ve/veya anlaşmalı hizmet sağlayıcı ağlarını kullanarak sunarlar. Asistans şirketleri, bu hizmetlerin en iyi şekilde yürütülmesi ve gün geçtikçe çoğalan ve farklılaşan alanlarda en iyi hizmeti sunmak için sahip oldukları insan ve malzeme kaynaklarını her an hazır olacak şekilde kurgular ve geliştirir.

Günümüzde Yol Yardım, Seyahat ve Sağlık, Konut Yardım ve Kişiye Özel Hizmetler olarak 4 ana branşta ve bu branşlardan türeyen onlarca farklı alanda sundukları hizmetleriyle Asistans Şirketler Derneği üye şirketleri, müşterilerinin günlük yaşamlarında ihtiyaç duydukları her an yanlarında olmaktadır.